Suvi Määttä ja Lumine Pohjois-Suomen juniorimestareiksi

Vaalassa asuva, Kajaanin Ratsastusseuraa edustava 16-vuotias Suvi Määttä voitti kultaa esteratsastuksen Pohjois-Suomen mestaruuskilpailuissa Rovaniemellä 4.-5.9.2010.

Junioreiden mestaruudet ratkottiin kahdessa osakilpailussa korkeudella 110 cm. Suvi voitti 1. osakilpailun lauantaina tehden luokan ainoan virheettömän radan. Lisäksi Suvi otti voiton 100 cm kaikille avoimessa luokassa. Sunnuntain lähtöjärjestys määräytyi lauantain osakilpailun perusteella ja Suvi siis starttasi viimeisenä. Vain yksi puhdas rata oli nähty ennen Suvin suoritusta ja jännitys lisääntyi, kun ratsukolla tippui yksi puomi. Suvi tiesi kuitenkin tilanteen ja ratsasti ilman lisävirheitä nopeasti maaliin ja sijoittui luokassa toiseksi. Ensimmäisen osakilpailun voitto ja toisen osakilpailun kakkossija riittivät kultamitaliin.

Suvin hevonen Lumine on 10-vuotias kyvykäs budjonnytamma, joka on tullut Suville keväällä 2009. Ratsukko valmentautuu kotonaan Vaalassa omalla kentällään ympäri vuoden, jossa valmentajana toimii Anna-Kaisa Virkkunen. Noin kerran kuukaudessa he käyvät Kajaanissa Suvi Juntusen aluevalmennuksessa. Kaudella 2009 Suvi kisasi seuratasolla 80-100cm luokkia ja siirtyi aluetasolle vasta kuluvalla kaudella 2010 ja on kilpaillut koko kauden menestyen 90-110cm luokissa.

Suvi tykkäsi kisapaikkana toimineesta Rovaniemen raviradasta, puitteet olivat hyvät ja ison kentän pohja oli loistava. Hänen mukaansa Olli Niskasaaren suunnittelemat radat olivat aika haastavia, joissa oli paljon suhteutettuja välejä ja pitkiä linjoja. Aikaratsastusluokissa pääsi kuitenkin kääntelemään kunnolla, jos vain uskalsi. Suvilla ja Luminella on takana myös yksi aluetason koulustartti tältä kaudelta ja he osallistuvat myös kouluratsastuksen Pohjois-Suomen mestaruuskisoihin, jotka pidetään Oulussa 25.-26.9.

ONNEA SUVI!

Kuvassa Suvi ja Lumine Rovaniemellä. Kuva: Liisa Sassi-Päkkilä