Guinnessin maailmanennätys ja kuinka se saavutettiin

keppihevoset_thumbMe teimme sen!

Keppihevosten uusi Guinnessin ennätys - 845 keppihevosratsukkoa yhtä aikaa areenalla - saavutettiin Kajaanin Ratsastusseuran järjestämässä tapahtumassa Kajaanin Raviradalla ponikuninkuusravien yhteydessä lauantaina 2.10.2010.

Suoritus oli mielettömän upea saavutus Kajaanin Ratsastusseuralta ja kaikilta tapahtumaan osallistuneilta! Mutta miten tähän upeaan ennätykseen lopulta päädyttiinkään?

Koko idea sai alkunsa seuran puheenjohtajan Hannu Rytkösen ajatuksesta syksyllä 2009. Hannun idea tuntui utopistiselta, mutta kuitenkin hyvinkin toteutettavalta ja erityisesti sellaiselta, että sen avulla saataisiin kokonaisia perheitä liikkeelle. Ajatus sai tuulta alleen, ja ihan ensimmäiseksi päätettiin paikasta eli mihin muualle heppaväki mahtuisi yhtä aikaa kuin raviradalle! Samalla myös muistettiin, että Kajaanissa järjestetään ponikuninkuusravit ja mikä olisikaan sopivampi aika keppihevosennätyksen järjestämiseen kuin ravinuorten tapahtuma?

Käytännössä siis tapahtuman aika ja paikka oli päätetty. Seuraavaksi selvitettiin, miten sinne Guinnessin isoon kirjaan oikein pääsee. Vaatimukset tuntuivat tiukilta, mutta ehkä kuitenkin mahdollisilta toteuttaa. Lähes vuoden kestäneiden järjestelyjen aikana saatiin tapahtumalle nettisivut, joiden lisäksi tapahtumasta tiedotettiin monissa eri medioissa jo keväästä lähtien. Useissa palavereissa valmistettiin keppihevosia ja suunniteltiin tapahtuman käytännön toteutusta. Elokuussa 2010, kun ponikunkkareihin ja kepparitapahtumaan oli viikko aikaa, meillä oli kaikki valmiina. Ponikuninkuusravit kuitenkin jouduttiin perumaan pääntautitapauksen vuoksi ja näin myös kepparitapahtumalta lähti pohja pois.

Me kuitenkaan emme Ponikunkkareiden järjestäjien tapaan antaneet periksi, vaan kun ponikunkkareille määräytyi uusi päivä, me olimme jo valmiita! Ei muuta kuin lisää juttuja, houkuttelua, haastatteluja, sähköposteja ja infoa menemään kaikkiin mahdollisiin medioihin!

Ennakkoilmoittautumisia saapui määräaikaan mennessä vain 169, mutta muut infolähteet kertoivat, että kyllä tätä enemmänkin porukkaa oli tulossa tapahtumaan, joten tapahtuman perumisesta ei edes puhuttu. Lisäksi luotimme täysin niihin ihanan iloisiin ilmoittautumisten kerääjiin raviradalla!

Tapahtumapäivän valjetessa jännitti kuin kisapäivänä konsanaan. Talkoolaisia oli vähänlaisesti eikä yhtään minkäänlaista arvausta siitä, saadaanko ennätys rikki vai ei. Kolme tuntia ennen varsinaista tapahtuman alkua saimme ensimmäiset ilmoittautumiset ja siitä se armoton työ sitten alkoi. Kun kasassa oli noin 300 ilmoittautumista, varsinaiseen H-hetkeen oli aikaa vähän reilu puoli tuntia. Sitten alkoi tapahtua. Autoja saapui maneesille tasaisena jonona täyttäen koko tallipihan, ilmoittautumispöytiin jonotettiin, diplomit loppuivat ja ilmoittautumislistoja täyttyi huimaan tahtiin. Pian kasassa oli jo ennätysmäärä ilmoittautumisia, sitten 600 ilmoittautuneen raja meni rikki ja suuri osa raviradalla vastaanotetuista ilmoittautumisista oli vielä laskematta. Tässä vaiheessa sai huokaista helpotuksesta ja alkaa jännittämään, ehtiikö itse mukaan ollenkaan.

Onneksi kaikki halukkaat ehtivät varmasti mukaan. Laskenta tapahtui raviradan palkintoportilla, josta osallistujat menivät sisälle radalle. Väkeä oli paljon ja palkitsevinta oli nähdä lasten ilo heidän kirmatessaan pitkin ravirataa upeilla ratsuillaan. Myös aikuisten huumorintaju, nuorten innokkuus ja alan harrastajien vakavuus herättivät itsekin nauttimaan tapahtumasta. Kun kuuluttaja antoi lähtömerkin, ensimmäiset ratsukot ampaisivat porukan edestä hurjaan laukkaan hevosineen. Tunne oli helpottava: tässä se nyt on - ennätys! Kuuluttajan kertoma ennätyslukema kirvoitti iloiset tuuletukset - Me teimme sen!

Pitkään sitä piti tunnustella, mutta kyllä se vaan tuntuu hyvältä, kun sai olla tekemässä Guinnessin maailmanennätystä!
Vielä on edessä virallisten raporttien laadinta, videoeditointi ja kuvien käsittely lähetettäväksi Guinnessille. Sieltä sitten aikanaan tulee tieto, onko ennätyksemme virallisesti hyväksytty vai ei. Kävi miten kävi, me olemme kuitenkin voittajia!

guinness_panoraama

Kiitämme kaikkia itse tapahtumaan ja järjestelyihin osallistuneita talkoolaisia sekä Kainuun Ravirataa yhteistyöstä!

Järjestelytoimikunta:
Tarja Rytkönen
Tiina Helvelahti
Pia Kyllönen
Hannu Rytkönen
Mirja Leppänen
Soile Lappalainen
Sari Nieminen

Valvojat:
Petra Nurmela
Matti Kuorikoski

keppari_kauneimmatTapahtuman kauneimmat keppihevoset valitsivat viralliset valvojat. Kuvassa keskellä lahtelainen voittaja Venla-Maria Uutela ja Wild Rose, vasemmalla toiseksi tullut kajaanilainen Essi Partanen ja hevonen Crane Hills' Gimli ja oikealla kolmanneksi sijoittunut kajaanilainen Tiia Pajari ja hevosensa Lumi. Onnittelut!

Teksti: Sari Nieminen
Kuvat: Antti Kuure